დღითიდღე, ჩვენ მივყვებით ყოველდღიურ რითმს, ვამზადებთ კვებას, ვინახავთ საჭმელს მაცივარში, მივდივართ საყიდლებზე მაღაზიაში, რამდენას საშიში შეიძლება იყოს ეს ჩვევები? გაეცანით ჯანმრთელობისათვის მავნე 6 ჩვევას.
როგორ დავიცვათ თავი
მიკრობები და ბაქტერიები ჩვენი ყოველდღიური ცხოვრების გარდაუვალი თანმხლები ნაწილები არიან. თუმცა მიკროორგანიზმების გარეშე ადამიანების სიცოცხლე უბრალოდ გარდაუვალია. სასარგებლო ბაქტერიები გვეხმარებიან საჭმლის მონელებაში და ხელს უწყობენ იმუნიტეტის გაძლიერებას.
ამ სტატიაში აღწერილია 6 მავნე ჩვევა, რომელსაც შეუძლია დაანგრიოს ჩვენი ჯანმრთელობა. გავარკვიოთ თუ რასთან გვიწევს ბრძოლა.
ცუდი ჩვევა #1 ყოველთვის ატარებთ ერთ ჩანთას
ალბათ არასდროს დაფიქრებულხართ, რომ ჩანთის ყოველდღიური გამოყენება ბაქტერიების საშენი ადგილია. მაგ; თქვენ შეიძინეთ ხორცი და ჩადეთ სპეციალურ ჩანთაში, წარმოიდგინეთ ხორცის სისხლი ჩანთას მოხვდა, რაც ბაქტერიების შესანიშნავი ნაყოფია. ხოლო მეორე დღეს იგივე ჩანთაში ჩადეთ სალათის ფურცელი და წინა დღით ნაყიდი ხორცის მიკრობები უკვე სალათის ფურცელზეც გადადის. გაითვალისწინეთ, რომ ხორცზე არსებული მიკრობები გაცილებით საშიშია, ვიდრე ხილ-ბოსტნეულზე არსებული.
ჩვენ არ გირჩევთ პლასტიკურ პარკზე გადასვლას. თუ არ გსურთ, რომ თქვენს ჯანმრთელობას ზიანი მიაყენოთ, დროდადრო გარეცხეთ მაღაზიაში სატარებელი ჩანთა 60 გრადუსზე. ასევე შეგიძლიათ შეცვალოთ ჩანთები.
ცუდი ჩვევა #2 ხორცის განთავსება მაცივრის ზედა თაროზე
როგორც უკვე იცით, უმი ხორცი შესაძლოა დაავადებების გამომწვევი იყოს. თუ ხორცი მაცივრის ზედა თაროზეა მისი წვენი შეიძლება ქვედა თაროებზე ჩამოიღვაროს და გადავიდეს სხვა პროდუქტებზე. თქვენ შეგიძლიათ თავიდან აიცილოთ ეს საფრთხე! შეინახეთ ხორცი ცალკე ჭურჭელში, რომელიც არ იჟონება ან მოათავსეთ ქვედა თაროზე.
ცუდი ჩვევა #3 საკვების გაგრილება ოთახის ტემპერატურაზე
ზოგადად, მაღალ ტემპერატურაზე მომზადებისას, მიკრობები ნადგურდება. თუმცა გაციებისთანავე ბაქტერიები სწრაფად იწყებენ ზრდას. ადამიანის სხეულის ტემპერატურა ყველაზე ხელსაყრელია მიკროორგანიზმებისათვის 35-40 გრადუსი. თუ ამ ტემპერატურაზე დატოვებთ საკვებს, მასში მიკრობების რაოდენობა გაორმაგდება.
რა უნდა ვქნათ? განათავსეთ საკვები მაცივარში, როგორც კი გაცივდება 50-60 გრადუსზე.
ცუდი ჩვევა #4 საკვების მომზადება რამოდენიმე ეტაპად
მაგალითისთვის თქვენ ამზადებთ ხორცს ან თევზს. თქვენ უკვე მოხარშეთ ხორცი და დარჩენილ ხორცსიგან გსურთ ბულიონის გაკეთება ან მისი გაყინვა შემდეგი მომზადებისათვის. ეს საშიშია! გაითვალისწინეთ, თუ ამზადებთ ხორცს ხანგრძლივი შენახვისათვის განკუთვნილი რამოდენიმე ინგრედიენტით, ის ყოველთვის ბოლოს უნდა მოხარშოთ. მხოლოდ ამის შემდეგ უნდა განათავსოთ იგი მაცივარში.
ცუდი ჩვევა#5 ნუ აკონტროლებთ ტემპერატურას მაცივარში
მაცივარი გამიზნულია მიკრობების შესამცირებლად და არა მის გასაორმაგებლად. მაცივრის ზედა ნაწილში ტემპერატურა ყოველთვის უნდა იყოს +1-დან +4-მდე და საყინულეში -18.
მავნე ჩვევა #6 რბილი კვერცხის ჭამა
მოგწონთ რბილი მოხარშული კვერცხი? ცუდი ამბავი გვაქვს თქვენთვის, მასზე უარი უნდა თქვათ. წინააღმდეგ შემთხვევაში სალმონელოზით დაავადდებით. საშიში ბაქტერიის სალმონელას მოხვედრა ორგანიზმში, განსაკუთრებით მარტივია ქათმისა და კვერცხის მიღების დროს. იგი კვდება მხოლოდ მაშინ, როდესაც კვერცხი 73 გრადუსზე იხარშება. რა თქმა უნდა, არჩევანი მხოლოდ თქვენზეა. ყველას ვისაც ოდესმე შეხვდა ეს ინფექციური დაავადება ეჭვი არ ეპარება.
Discussion about this post