მიუხედავად იმისა, რომ ბევრი თქვენგანი არ ჩაატარებს ამ ექპერიმენტს, ჩვენ მაინც მზად ვართ შემოგთავაზოთ, საინტერესო და ტენდენციური იდეები. ყავა – ეს არი აბსოლუტური შემოქმედებითი თავისუფლება. მუდმივად იგონებენ ყავის ხარშვის ახალ ვარიაციებს. აბა, როგორ მოგწონთ ახალი რეცეპტი, ყავა მარილით?
რატომ იყენებენ ბრძენი ადამიანები მარილს ყავაში? როგორც ჩანს მარილი ხსნის სიმწარეს და ამდიდრებს ყავის გემოს. სხვათაშორის ამ ფაქტს მეცნიერული ახსნა აქვს.
ყავის სიმწარეს კოფეინი განაპირობებს. მიუნხენის ტექნიკური უნივერსიტეტის მკვლევარების აზრით, ყავის მთავარ სიმწარეს ორი კომპონენტი ქლოროგენური მჟავა და ფინდინნები იძლევა.
ორივე ეს ნივთიერება ანტიოქსიდანტია. ქოლოროგენური მჟავა ლაქტონები წარმოიქმნება მსუბუქი გამოწვის დროს, ხოლო ფილინდინნები, რომლებიც აწ უკვე ნახსნები მჟავას დაშლილი პროდუქტებია, ყავის მარცვლების ძლიერი დაწვის შედეგად წარმოიქმნება. ამიტომ, რაც უფრო დამწვარია ყავის მარცვლები, მით უფრო მწარე ხდება იგი.
როგორ აქრობს მარილი ყავის მარცვლის სიმწარეს?
არომატიზატორები, რომლების არიან ჩვენი ენის უკანა მხარეს, ახარისხებენ შემდეგ გემოებს – ტკბილი, მწარე, მჟავე და იუამი (გლუტამატის გემო, რომელიც დამახასიათებელია იაპონური და ჩინური კერძებისათვის). ენაზე რაიმე კონკრეტული არომატიზატორის შეხების შედეგად იწყება ქიმიური რეაქცია. შესაბამისად რეცეპტორები სიგნალს აგზავნიან ტვინში. ასე ვხდებით გემოვნებას.
როგორ და რა რაოდენობით უნდა დავამატოთ მარილი ყავაში? ცნობილი წიგნების ავტორი, ალტონ ბრაუნი გვირჩევს, რომ ჩვეულებრივ ფინჯან ყავაში უნდა დავამატოთ ¼ ჩაის კოვზი მარილი.
სხვათაშორის დამარილებული ყავა არ არის თანამედროვე ტენდენცია. მას საკმაოპდ დიდი ხნის ისტორია აქვს ჩრდილოეთ სკანდინავიის, თურქეთისა და უნგრეთის ქვეყნებში. ეს ანტიოქსიდანტების მდიდარო წყარო შეიცავს კალიუმსა და მაგნიუმს. ყავა ამცირებს კონკრეტული დაავადებების რისკს. მათ შორის, პარკინსონის, ალცჰეიმერის და სხვა შეძენილი დაავადებები.
ყავა და გულძმარვა
თუ ყავა გულძმარვას იწვევს, აუცილებლად შეამოწმეთ მისი ხარისხი. თუ ყავა დაბალი ხარისხის იქნება, მაშინ აუცილებლად დაამატეთ მარილი და ეს დაგეხმარებათ გულძმარვის თავიდან აცილებაში.
Discussion about this post